A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кунківська громада
Вінницька область, Гайсинський район

Як розпізнати шахраїв і як діяти, щоб вберегти свої кошти

Дата: 27.03.2024 11:49
Кількість переглядів: 44

Фото без опису

Гайсинською окружною прокуратурою проаналізовано стан злочинності  на території Гайсинського району упродовж 2023 року. Установлено, що в минулому році обліковано на 10,6 % більше кримінальних правопорушень, ніж за 2022 рік (2597 проти 2349), що свідчить про суттєвий ріст злочинності.  Значно збільшилась кількість кримінальних правопорушень проти власності – з 443 до 594, або на 34,1 % більше, ніж в 2022 році, у тому числі відмічається суттєвий ріст шахрайств – 241 кримінальне правопорушення вчинено в 2023 році проти 181 – в 2022 році.

Все більших масштабів набуває шахрайство в Інтернеті. Визначення поняття інтернет-шахрайства (кібершахрайства) законодавець помістив у термін «шахрайство» (ст. 190 Кримінального Кодексу України) – заволодіння чужим майном за допомогою введення в оману або зловживання довірою іншої людини. Цей вид шахрайства відрізняється тим, що, по-перше: контакт між потерпілим і правопорушником відбувається через інтернет; по-друге: жертва не бачить і майже ніколи не знає зловмисника особисто; по-третє: передача грошей або майна протікає дистанційно.

Наразі поширені схеми виманювання коштів в інтернет-користувачів: пропозиції швидкого заробітку, фіктивні інтернет-магазини, повідомлення «Ви виграли цінний приз», інтернет – жебрацтво, шахрайство під час купівлі/продажу товарів в інтернеті  та розрахунки за допомогою банківських карток.

 

Зокрема, схема шахрайства, пов’язаного з покупками через мережу Інтернет є найпоширенішою. Продавець виставляє низьку ціну, але просить обов’язково передоплату, повну або часткову, відмовляється від оплати у відділені служби доставки. В таких випадках покупець оплативши товар, його частину чи вартість доставки досить часто залишається ні з чим. Основне правило покупок в Інтернеті – передоплату вносьте тільки перевіреним продавцям, в інших випадках оплачуйте товар після отримання. Також звертайте увагу на відгуки щодо продавця тих чи інших товарів або послуг.

Ще одним поширеним видом інтернет-шахрайства є надсилання на електронні пошти або у соціальні мережі повідомлень різного характеру, які зводяться до того, що вам необхідно сплатити певну суму коштів. Так, наприклад, часто надсилаються повідомлення щодо виграшу великої суми коштів або цінного призу. Автори повідомлень вказують на необхідність сплати певного відсотку від виграшу задля покриття комісій та інших витрат, пов’язаних з конвертацією з коштів чи відправкою призу. Варто пам’ятати золоте правило – «безкоштовний сир тільки у мишоловці». Для початку згадайте чи брали ви участь у якихось акціях. Дізнайтесь у представників офіційні умови акції, поцікавтесь назвою та сайтом компанії, що проводила акцію. У разі, якщо ви сплатите кошти на вказані рахунки, то швидше за все ніяких грошей та цінних призів ви не отримаєте, а автор повідомлення перестане відповідати на ваші листи.

«Ваш родич потрапив в аварію. Необхідні гроші» – це інший тип повідомлень, які використовують шахраї в інтернеті. Гроші зазвичай потрібно платити терміново, оскільки нібито це питання життя і смерті. Так особа, отримавши повідомлення такого змісту, починає панікувати та намагається допомогти своєму родичу чи другу і у стресовому стані перераховує кошти на вказаний рахунок. З часом виявляється, що все в порядку, а автор повідомлення більше не виходить на зв’язок. Отримавши таке повідомлення, насамперед варто діяти розсудливо. Для початку спробувати зв’язатись із людиною, стосовно якої ви отримали повідомлення. У разі, якщо вона не виходить на зв’язок, тоді спробувати дізнатись більше про описану ситуацію з інших джерел. У будь-якому разі, надсилати гроші варто лише, якщо ви встановили дійсність фактів, що зазначені у повідомленні.

Окремо слід відмітити повідомлення нібито від банківських установ про блокування вашого рахунку тощо. Зазвичай такі повідомлення містять заклики до відправлення ваших даних, наприклад, пін-коду до картки, 16 цифр, що вказані на картці, термін дії картки, CVV-коду. У такому разі варто звернутись до банку за офіційною електронною адресою або офіційним номером телефону для уточнення ситуації. У жодному разі не повідомляйте даних щодо ваших банківських карт та рахунків стороннім людям.

Що робити, якщо ви все-таки стали жертвою інтернет-шахраїв? Якщо ви стали жертвою шахраїв в інтернеті, перше, що потрібно - звернутися в поліцію. Зателефонуйте за номером 102, або вирушайте до найближчого відділення із наявними у вас доказами факту шахрайства: чеки про оплату, квитанції з банку про проведення грошових операцій, роздруківки оголошень, посилання на сайт тощо.

 

Прокурор Гайсинської окружної прокуратури                                                                                         Раїса Джежик


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо реорганізації закладу загальної середньої освіти I-ІІІ ступенів с.Кузьминці Кунківської сільської ради шляхом пониження ступеня

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь