A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кунківська громада
Вінницька область, Гайсинський район

АЛГОРИТМ (механізм) надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів

Дата: 07.12.2023 11:59
Кількість переглядів: 53

Фото без опису

АЛГОРИТМ (механізм) надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів

Низка ресурсів поширили інформацію про буцімто ухвалений Верховною Радою України закон, що вводить статуси «мати війни» та «дитина війни». Однак ця інформація не відповідає дійсності.

Чинним законодавством України   урядовою постановою від 5 квітня 2017 року         № 268 – визначено механізм надання статусу «дитина, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів»

«Діти, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів» - це діти, яким станом на 24 лютого 2022 року було менше 18 років і вони підпадають під вимоги п.3 Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2017 р. № 268 (зі змінами та доповненнями). Наказу від 22.12.2022 року № 309 Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України «Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією» 

 

Статус «дитина, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів» надається через низку обставин: 

  • отримання поранення, контузії, каліцтва;

  • фізичне, сексуальне насильство;

  • викрадення або незаконного вивезення за межі України;

  • залучення до участі у діях воєнізованих чи збройних формувань;

  • незаконного утримання, у тому числі в полоні;

  • психологічне насильство.

У Кунківській громаді, відповідно до законодавства, розроблено АЛГОРИТМ (механізм) надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

  1. Законний представник дитини (або сама дитина, якій виповнилося 14 років) звертається із заявою до Служби у справах дітей, сім’ї та молоді з заявою про надання статусу.

При собі мати документи:

  • свідоцтво про народження дитини або інший документ, що посвідчує особу дитини;

  • документ, що посвідчує особу заявника;

  • документ, що підтверджує повноваження законного представника дитиниразі коли дитина постійно проживає/перебуває у закладі охорони здоров’я, закладі освіти або іншому дитячому закладі, – документ, що підтверджує факт перебування дитини в такому закладі) або родинні стосунки між дитиною та заявником;

  • довідку про взяття дитини на облік як внутрішньо переміщеної особи (у разі наявності);

  • паспорт громадянина України;

  • паспорт громадянина України або паспорт громадянина України для виїзду за кордон у формі е-паспорта або е-паспорта для виїзду за кордон (у разі наявності);

  • витягу з реєстру територіальної громади (у разі наявності).

  1. Інспектор із соціальної роботи протягом семи робочих днів проводить оцінювання потреб особи/сім’ї у соціальних послугах та надає заявнику відповідний висновок (п. 7 постанови КМУ від 01.06.2020 року № 587 «Про організацію надання соціальних послуг»).

  2. Заява про надання статусу реєструється в журналі обліку таких заяв. За результатами розгляду заяви в журналі робиться відповідна відмітка: надано статус/відмовлено в наданні статусу.

  3. Заява з документами розглядається на засіданні Комісії з питань захисту прав дитини, після чого готується рішення комісії та протокол засідання.

  4. Рішення про надання або відмову в наданні статусу приймається органом опіки та піклування (рішення виконкому) на підставі протоколу Комісії з питань захисту прав дитини протягом 30 календарних днів з дати реєстрації заяви в журналі.

  5. Рішення виконкому про надання статусу видається на руки заявнику.

  6. Видається наказ Служби у справах дітей, сім’ї та молоді про постановку дитини, яка отримала статус, на облік як такої, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

  7. Інформація про дитину, якій надано статус, вноситься до Єдиного електронного банку даних (ЄІАС «Діти») фахівцем ССДСМ, який має відповідні повноваження.

До того ж у Постанові Кабміну № 268 від 5 квітня 2017 року немає пункту про виплати або пільги дітям з статусом «дитина, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів».

Пільги передбачені лише для осіб, які були дітьми під час Другої світової війни.

Водночас у законі «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» вказано, що особа зі статусом дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, може безплатно харчуватися у навчальних закладах будь-якого типу і форми власності.

 

Прийом документів здійснюється за адресою: с. Кунка, вул. Українська, 61 корпус А, другий поверх.

Приймальні дні: понеділок - п’ятниця, з 9:00 до 13:00 години.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо реорганізації закладу загальної середньої освіти I-ІІ ступенів с.Косанове Кунківської сільської ради шляхом пониження ступеня в

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь