A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кунківська громада
Вінницька область, Гайсинський район

Гайсинське районне управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області інформує

Дата: 25.10.2023 14:21
Кількість переглядів: 45

Фото без опису

ОБЕРЕЖНО,  НІТРАТИ!!!

 

(Як запобігти захворюванню дітей на водно-нітратну метгемоглобінемію)

 

Одною з причин нітратного забруднення водних ресурсів в районі є забруднення від дифузних джерел сільського господарства, перш за все стоків та відходів тваринницьких господарств, а також надмірного використання добрив у сільському господарстві. Тобто, основними джерелами забруднення є біологічні відходи життєдіяльності людини та тварин і нераціональне застосування добрив у приватних садибах.

Отже, більшість сільських мешканців п’ють  воду невідомої якості і вкрай недостатньо знають про загрози, які вона таїть. Проблема нітратного забруднення джерел питної води є актуальною для всієї України,  а відтак тисячі немовлят щодня ризикують захворіти й навіть померти від води, яку отримують з люблячих материнських рук. Адже вживання води з наднормативним вмістом нітратів небезпечне для здоров’я. Воно призводить до виникнення захворювання на водно-нітратну метгемоглобінемію у дітей, летальні випадки від якої реєструються все частіше. Нітрати також знижують загальну резистентність організму та сприяють зростанню загальної захворюваності, в тому числі інфекційними та онкологічними хворобами.

Метгемоглобінемія обумовлена токсичною дією нітратів, яка полягає у кисневому голодуванні тканини (гіпоксії). Під впливом нітратів гемоглобін в крові перетворюється в метгемоглобін. Останній нездатний захоплювати кисень у легеневому кровотоці і доставляти його тканинам, що і призводить до гіпоксії. Утворення високого рівня метгемоглобіну в крові призводить до розвитку синюшності шкіряних покровів різного ступеня. Розвиток хвороби відбувається через 1-3 години, і залежить від кількості нітратів, що потрапили до організму.

Симптоми хвороби  у немовлят проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук і на стопах, тому цю хворобу ще називають «блакитний синдром немовлят». В дітей, що вражені цією хворобою, може бути блювота і пронос. У екстремальних випадках відзначене збільшення слиноутворення. Гостре нітратне отруєння у дітей в 7-8% випадків закінчується смертю.

У дітей перших місяців життя отруєння нітратами можливе через овочевий сік, молочні суміші, що готуються на воді, забрудненій нітратами. Особливо небезпечна хронічна дія нітратів для дітей.

ШАНОВНІ БАТЬКИ!

Пам’ятайте, що Ваші діти дуже сприятливі до отруєння нітратами!

Щоб попередити захворювання, необхідно дотримуватись певних правил:

  • не використовуйте воду невідомої якості – в першу чергу криничну, для приготування молочних суміші дітям перших місяців життя і не давайте її пити;

  • перед тим, як використовувати криничну воду, зверніться до   акредитованої лабораторії для проведення лабораторних досліджень та підтвердження безпечної якості води;

  • надавайте перевагу бутильованій воді, а також із централізованої мережі водопостачання, якість якої контролюється і відповідає нормативним вимогам.

У разі виникнення будь-яких ознак захворювання негайно зверніться за медичною допомогою. Втрата часу у таких випадках загрожує здоров’ю і життю дитини.

 

Гайсинське районне управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо реорганізації закладу загальної середньої освіти I-ІІІ ступенів с.Кузьминці Кунківської сільської ради шляхом пониження ступеня

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь