A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кунківська громада
Вінницька область, Гайсинський район

Інформує прокуратура

Дата: 12.09.2023 11:02
Кількість переглядів: 55

Фото без опису   Убезпечте себе від шахраїв

До територіальних органів поліції Гайсинського району значно збільшилась кількість звернень щодо шахрайських дій за допомогою засобів мобільного зв’язку.

Так, у зв’язку з розвитком інформаційних технологій, переходом громадян на безготівкові розрахунки набула поширення протиправна діяльність злочинців, які об’єднуючись у кол-центри, вчиняють шахрайські дії, спрямовані на незаконне отримання реквізитів банківських карток, зокрема під виглядом надання працівниками банківських установ допомоги власникам цих карток (у тому числі військовослужбовцям, членам їхніх родин, внутрішньо переміщеним особам) за різними заздалегідь вигаданими ситуаціями тощо, з метою подальшого заволодіння коштами громадян.

Незважаючи на постійну інформативну та роз’яснювальну роботу серед населення кількість випадків шахрайств зростає.

Почастішали випадки електронних шахрайств у зв’язку з великою кількістю різноманітних програм грошової допомоги для українців. Щоб не потрапити на гачок шахраїв, потрібно звертатися до державних органів або урядових організацій, а не вказувати на сайтах реквізити своїх карток.

Найбільш поширеними та проблемними у розслідуванні є шахрайства, які вчиняються шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, у тому числі з використанням соціальної інженерії (фішинг).

Фішинг – це вид інтернет-шахрайства, який полягає у крадіжці конфіденційних даних користувачів (логінів, паролів, облікових записів, банківських карток) за допомогою електронних листів, підроблених сайтів та методів соціальної інженерії.

Його особливість у тому, що жертва шахрайства надає свої дані добровільно. Фішингові атаки відбуваються за стандартною схемою: зловмисники закидають «наживку» – це може бути лист, повідомлення, посилання на сайт. А потім намагаються упіймати на неї довірливих користувачів.

Однією з основних цілей фішингу є отримання особистих даних користувачів. Зловмисники можуть використовувати фішингові методи, щоб отримати доступ до логіну, паролів, номерів кредитних карток, соціальних страхових номерів та інших важливих особистих даних. Їх можуть використовувати для скоєння крадіжки особи, шахрайства чи інших злочинних дій.

Для прикладу: ви отримуєте лист від інтернет-магазину, в якому часто робите покупки. У ньому йдеться, що вам нараховані бонуси і для їх отримання потрібно терміново підтвердити дані облікового запису. Ви переходите за посиланням, вводите свої особисті дані та номер банківської картки. Насамкінець вас просять зробити «пробний платіж» в 1 грн. При оплаті ви вводите тризначний код безпеки картки і невдовзі дізнаєтеся, що з вашого рахунку списали не одну, а, наприклад, 10 тис. грн. 

Тому вкотре нагадую правила безпеки та прошу бути уважними: не передавати третім особам або через Інтернет дані банківських карток, особистих рахунків, унікального CVV-коду або іншу важливу для здійснення оплати інформацію, не переходити за підозрілими посиланнями, які в Інтернеті пропонують різні види допомог від ООН, Червоного Хреста або державних установ.

Отож, якщо вам зателефонували і повідомили, що ви стали власником виграшу крупної суми, або «Ваш родич у біді», «За цим посиланням ООН дає допомогу»,                  будь ласка, зверніться на лінію «102» або до своїх рідних та знайомих, до урядових організацій, щоб пересвідчитися в інформації.

 

 

Прокурор Гайсинської

окружної прокуратури                               Лариса ВІТКОВСЬКА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо реорганізації закладу загальної середньої освіти I-ІІІ ступенів с.Носівці Кунківської сільської ради шляхом пониження ступеня в

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь