A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кунківська громада
Вінницька область, Гайсинський район

«Профілактика гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь»

Дата: 28.07.2023 11:53
Кількість переглядів: 74

Фото без опису

З настанням літнього періоду року, коли  температурні позначки піднімаються до оптимальних умов для розмноження патогенних та умовно - патогенних мікроорганізмів, є висока вірогідність виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. А враховуючи військовий стан в країні через російську агресію, масові руйнування інфраструктури,  ризик ускладнення санітарно-епідемічної ситуації збільшується у рази.

За інформацією ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»  захворюваність гострими кишковими інфекціями в поточному році у порівнянні з 3 місяцями минулого року зросла на 10%. Найбільш значну частку в структурі усіх кишкових інфекцій склали гастроентероколіти, їх частка становила 97 %. Захворюваність
 гастроентероколітами в порівнянні з аналогічним періодом 2022 року зросла
 на 8%. Рівень захворюваності сальмонельозом в порівнянні з 2022 роком зріс
 в 3 рази. Було зареєстровано 17 випадків захворювань проти 6 в 2022 році.

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) - це інфекції, з фекально-оральним механізмом передачі, локалізацією збудника в кишечнику людини, багаторазовим проносом, нудотою, блювотою, підвищенням температури тіла.

Основні шляхи поширення кишкових інфекцій - водний, харчовий та контактно-побутовий.

Водний  шлях реалізується – у разі вживання або миття продуктів водою сумнівної якості, при ковтанні води під час купання у відкритих водоймах; харчовим - через споживання забруднених продуктів, що містять збудник або його токсини; контактно-побутовим – через забруднені руки або предмети побуту.

Які основні причини виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь? Перш за все це недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов і термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.

Для того, щоб уникнути харчових отруєнь потрібно памятати про прості правила, а сааме:

  1. Перед приготуванням їжі та її вживанням, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні завжди ретельно мийте руки з милом.

  2.  Тримайте у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі.

  3. Не допускайте наявність комах та тварин в приміщенні де зберігаються продукти харчування та здійснюється їх приготування.

  4. Регулярно мийте та обдавайте окропом дитячий посуд та іграшки.

  5. Окремо готуйте і зберігайте сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо). Майте достатню кількість розробного інвентарю (ножі, обробні дошки тощо).

  6. Не готуйте продукти «з запасом». Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання вони мають пройти вторинну термічну обробку. Також слід пам’ятати, що зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2-х годин. Не треба зберігати їжу та продукти довго, навіть у холодильнику.

  7. Використовуйте безпечну воду, не пийте воду з неперевірених джерел

  8. Зберігайте продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін. 

  9. Не вживайте продукти з вичерпаним терміном придатності, використовуйте для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти.

  10.  При транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовуйте чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо).

  11.  Не купуйте їжу на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Пам’ятати, що купуючи будь які харчові продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.

  12.  Не вживайте незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьмиобдати окропом.

  13.  Не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання. Бажано мати необхідний запас питної води.

  14.  Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами. При купанні у водоймах слід уникати попадання води в рот.        

  15.  Уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.

    При появі симптомів гострої кишкової інфекції чи харчового отруєння (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) необхідно негайно звернутися за медичною допомогою до лікувального закладу. Самолікування може призвести до значних ускладнень. Особливо це стосується дітей раннього віку.

Памятайте, що при дотриманні цих порад Ви зможете зберегти  здоров’я собі та своїм близьким.

 

 

 

Головний спеціаліст

відділу державного нагляду

за дотриманням санітарного законодавства

Гайсинського районного управління

ГУ Держпродспоживслужби 

у Вінницькій області                                                    Таїса ТРОХИМЕНКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо реорганізації закладу загальної середньої освіти I-ІІ ступенів с.Косанове Кунківської сільської ради шляхом пониження ступеня в

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь