A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кунківська громада
Вінницька область, Гайсинський район

Кібербезпека під час війни.

Дата: 22.05.2023 14:09
Кількість переглядів: 104


Захист ваших ґаджетів від шкідливих програм 
Встановлення надійних паролів та кілька правил з кібербезпеки – заходи обачності, які вбережуть вас від зловмисників, які хочуть заволодіти вашими даними, включно з даними банківських карток і акаунтів у соцмережах. 
Рекомендації розроблено проєктом Dovidka.info від Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при МКІП спільно із Держспецзв’язку. 

Захист від шкідливих програм
Найперше, що допоможе вам захистити свої пристрої від “шкідників” – встановлення антивірусних програм. Рекомендовані програми: Avast, ESET, McAfee, Zillya.
Як не натрапити на антивірус-підробку? 
Завантажуйте антивірусну програму тільки з офіційного сайту розробника чи з перевірених джерел (Play Market, App Gallery, App Store і Google Play). Якщо не можете придбати платну версію програми – знайдіть безкоштовний аналог, але не завантажуйте зламані версії платних програм. Регулярно оновлюйте антивірус. Тільки тоді програма вчасно попередить про загрозу.
Антивірус встановлено. Що далі? 
Систематично перевіряйте ваш пристрій на наявність загроз, що можуть зашкодити вашим даним. Також перевіряйте антивірусом USB-накопичувачі та інші зовнішні пристрої, які підключаєте до комп’ютера.
Періодично “скидайте” налаштування свого смартфона. 
Так можна знешкодити програми “keylogger”-и, які відслідковують дії користувача.
Не переходьте за сумнівними посиланнями. Такими є: 
•  отримані від невідомих відправників на електронну скриньку, в SMS чи повідомленні в месенджерах і соцмережах;
•  повідомлення із закликом до термінової дії та ті, де використовується надзвичайно актуальна та часто згадувана у ЗМІ тема;
•  ті, що ведуть на сумнівні сайти чи канали в соцмережах;
•  ті, що не мають протоколу безпеки: https – безпечне, http – потенційно небезпечне;
•  ті, що містять слово /download/ – при переході за такими посиланнями одразу розпочинається завантаження файлу. Зловмисники, найвірогідніше, завантажать шкідливий код або приведуть на фішинговий сайт.
Звертайте увагу на різку та помітну зміну в роботі пристрою: різке зниження заряду, повільна робота, поява файлів, яких ви не створювали, чи програм, яких не встановлювали, поява невідомих програм в автозавантаженні при увімкненні пристрою тощо. Можливо, це наслідок діяльності шкідливих програм.
Надійні паролі
Подбайте про захищеність ваших пристроїв та облікових записів. Ненадійні паролі – легка здобич для ворожих хакерів і шахраїв.
Дотримуйтесь цих простих правил:
•  Замініть паролі в соцмережах, банківських акаунтах та на всіх сайтах, де може бути ваша персональна інформація, на надійніші. Усі паролі рекомендовано змінювати раз на місяць.
•  Регулярно перевіряйте паролі на витік. Ось корисний сервіс, де можна це зробити.
Як працює: 
На сайті потрібно ввести свій e-mail або номер телефону. Якщо паролі зареєстрованих на них облікових записів було зламано, сайт миттєво сповістить вас про це. Якщо ні, то витоку ваших даних не було.
•  Використовуйте менеджери паролів – це спеціальні застосунки, які зберігають ваші паролі в зашифрованому вигляді, і вам не доведеться запам’ятовувати всі складні комбінації, а лише пароль від самого застосунку. (Рекомендовані: 1Password, KeePassXC, Dashlane або менеджери в антивірусних програмах).
•  Двофакторна аутентифікація – це звичайна двоетапна перевірка при вході в акаунт. Налаштуйте її. Тоді при спробі зламу ви отримаєте SMS-повідомлення з проханням підтвердити вхід в акаунт.
•  Встановлюйте екранний пароль, графічний ключ або біометричний захист (відбиток пальця, розпізнавання обличчя чи голосу) для розблокування пристроїв.
•  Замініть стандартний PIN-код до SIM-карти.
А які паролі надійні? Ті, що…
•  не містять поширених поєднань букв і слів; символів, що повторюються або йдуть один за одним (0000, 1111, abc123); вашого імені, прізвища, дати народження; імені, прізвища або дати народження ваших батьків, дітей, чоловіка або дружини
•  натомість містять спеціальні символи, цифри, великі та малі літери в кількості понад 8, а також слова, яких немає в українській чи англійській, і, бажано, в інших мовах теж •  створені за допомогою сервісу генерування паролів (наприклад, cyberpolice.gov.ua/generate-password)
•  використовуються тільки в одному сервісі (на кожен сервіс чи поштову скриньку – свій унікальний пароль)
•  не зберігаються у вас на смартфоні або ноутбуці в нотатках чи на наліпці на вашому ноутбуці, що стоїть посеред офісу
•  їх немає у базі haveibeenpwned.com
•  їх не знають ваші рідні, кохані, колеги
•  ті, що істотно відрізняються від минулого пароля, що використовувався на цьому ж сервісі
https://drive.google.com/file/d/1okxTkokfHXH8AY8xBonOZntZLyFiTf-I/view;


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо реорганізації закладу загальної середньої освіти I-ІІ ступенів с.Косанове Кунківської сільської ради шляхом пониження ступеня в

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь