A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кунківська громада
Вінницька область, Гайсинський район

Роль пробації в гуманізації системи виконання покарань!

Дата: 22.11.2021 11:00
Кількість переглядів: 907

Пробація в Україні розвивається з урахуванням європейських стандартів, сучасних інструментів роботи з правопорушниками та кращих міжнародних практик  застосування альтернативних ув’язненню видів покарань. Важливим кроком в цьому напрямку є прийняття Закону України «Про пробацію». Інститут пробації зорієнтований на посилення безпеки суспільства шляхом профілактики правопорушень та виправлення засуджених.

         Розширення переліку альтернативних позбавленню волі покарань підтверджує, що суспільство все більше усвідомлює той факт, що відбування покарання у вигляді позбавлення волі перешкоджає подальшій соціальній адаптації та ресоціалізації особистості, їх поверненню в суспільство: людина в умовах ізоляції втрачає соціально значущі навички, освоює в місцях позбавлення волі елементи кримінальної субкультури, крім того, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі під наглядом кваліфікованих працівників органу пробації дає змогу уникнути негативних моральних, психологічних і фізичних наслідків ізоляції, оскільки при альтернативному покаранні навички соціальної взаємодії зберігаються й розвиваються під впливом соціального середовища і за активної допомоги співробітників органу пробації. Окрім того, що також не менш важливо, перевиховання засудженого на пробації обходиться платникам податків щонайменше у 10 разів дешевше, ніж його утримання у вязниці.

         Пробація являє собою систему контролю за виконанням засудженими покарання, не повязаного з позбавленням волі, поєднана із соціально-виховними заходами на підтримку такої особи у процесі позитивних змін. Працівники пробації мотивують клієнтів пробації до змін, залучають партнерські організації та волонтерів пробації для надання їм сприяння у вирішенні різноманітних проблем, які, найімовірніше, призвели до вчинення злочину. Вирішена проблема, нові знання та навички для самостійного вирішення у подальшому аналогічних проблемних питань без порушення законів, прав і свобод інших людей – це мінімізація ризику вчинення цією особою нового злочину.

         Пробація – це шанс на виправлення без ізоляції від суспільства, яка відіграє значну роль в гуманізації системи виконання покарань та сприяє особам, які опинилися в конфлікті із законом, у подоланні шкідливих звичок та зміні свого прокримінального мислення, зберегти роботу та житло, отримати підтримку в бажанні змінитися та можливість довести це оточуючим, зберегти та покращити стосунки у сім’ї та громаді.   

 

Гайсинський районний відділ № 2

філії Державної установи «Центр пробації» у Вінницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо реорганізації закладу загальної середньої освіти I-ІІІ ступенів с.Кузьминці Кунківської сільської ради шляхом пониження ступеня

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь